miód lipowy
Miód lipowy w stanie płynnym ma kolor jasnożółty, czasem bursztynowy z zielonkawym odcieniem. Zapachem przypomina kwiaty lipy. W smaku jest pikantny, …
Miód lipowy w stanie płynnym ma kolor jasnożółty, czasem bursztynowy z zielonkawym odcieniem. Zapachem przypomina kwiaty lipy. W smaku jest pikantny, …
Miód spadziowy , w odróżnieniu od miodów nektarowych, nie powstaje z nektaru kwiatów, ale ze spadzi, czyli soku drzew przetworzonego przez owady, zarów …
Miód wielokwiatowy jest jednym z popularniejszych i powszechnie stosowanych rodzajów pszczelego produktu. Może przybierać różną barwę i smak, w zależn …
Jasnożółty i bardzo przyjemny w smaku. ZASTOSOWANIE LECZNICZE W stanach skurczowy żołądka i jelit, leczenie wątroby i dróg żółciowych. …
Miód gryczany bardzo łatwo rozpoznać wśród innych produktów pszczelich, gdyż wyróżnia się ciemnobrązowym kolorem i specyficznym zapachem biało-różowyc …
Miód wrzosowy zwany jest „królem miodów”. Wyróżnia się niesamowitym wrzosowym zapachem, specyficznym smakiem i kolorem. Jest też dużo droższy od miodó …
Miód akacjowy, jest szczególnie zalecany w chorobach układu pokarmowego. Ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych warto go stosować w stanach p …
Miód rzepakowy pozyskuje się z nektaru rzepaku. Rzepak to roślina oleista oraz miododajna. Wysiany jesienią (ozimy) zakwita na początku maja pięknymi, …
Miód faceliowy pozyskiwany jest właśnie z kwiatów facelii. W Polsce najczęściej występuje facelia błękitna, wyróżniająca się piękną, niebiesko-fioleto …
Miód malinowy charakteryzuje się delikatnym smakiem owoców maliny. Ma złocisty kolor, który po skrystalizowaniu zmienia się w kremowy. Miód malinowy …