Miód lipowy w stanie płynnym ma kolor jasnożółty, czasem bursztynowy z zielonkawym odcieniem. Zapachem przypomina kwiaty lipy. W smaku jest pikantny, czasem z lekką goryczką.  Miód lipowy krystalizuje w sposób naturalny po ok. 3–4 tygodniach i ma wtedy jasnokremowy kolor. Miód lipowy zawiera glukozę, dużo fruktozy, olejek eteryczny, flawonoidy, garbniki i enzymy. Jest również źródłem witamin z grupy B, potasu, magnezu, chloru i manganu. Jego skład chemiczny bezpośrednio przekłada się na wiele cennych właściwości leczniczych.

Substancje zawarte w kwiatach lipy, przenoszone przez pszczoły do miodu lipowego, mają działanie wykrztuśne, co jest pożądane w przypadku infekcji gardła, przeziębienia czy grypy. Miód lipowy jest zalecany z powodu działania napotnego.

Miód  lipowy działa również antyseptycznie, przeciwskurczowo,  przeciwgorączkowo,  lekko nasennie i uspokajająco, a także obniża gorączkę. Pomaga w leczeniu  kaszlu, ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, zapaleniach zatok obocznych nosa i dróg oddechowych.  Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną, ma działanie przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe. Ułatwia zasypianie, łagodzi stres i równoważy ciśnienie.