Miód malinowy charakteryzuje się delikatnym smakiem owoców maliny.  Ma złocisty kolor, który po skrystalizowaniu zmienia się w kremowy. Miód malinowy szybko się krystalizuje, w jego skład wchodzą olejki eteryczne, które nadają mu specyficzny smak i aromat. Jest zasobny w potas, chlor, fosfor, żelazo, magnez i wapń.

Miód malinowy posiada właściwości odprężające i wzmacniające, które zapewniają naszemu organizmowi lepszą kondycję i poprawiają nasze samopoczucie. Skutecznie obniża ciśnienie krwi i poprawia krążenie, a także stymuluje produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny. Dodatkowo działa on  wzmacniająco i ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci. Warto wiedzieć, że miód malinowy działa napotnie, przeciwgorączkowo oraz rozgrzewająco, dzięki czemu idealnie sprawdzi się w leczeniu chorób dróg oddechowych oraz podczas przeziębienia lub grypy.