Miód wrzosowy zwany jest „królem miodów”. Wyróżnia się niesamowitym wrzosowym zapachem, specyficznym smakiem i kolorem. Jest też dużo droższy od miodów z innych nektarów ze względu na bardzo trudny i czasochłonny proces pozyskiwania .
Miód wrzosowy zawiera dużo witamin, takich jak: cholina, kwas foliowy, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy. Jest również źródłem licznych biopierwiastków, m.in. potasu, chloru, wapnia, sodu, magnezu i żelaza.
Miód wrzosowy wykazuje silne działanie antyseptyczne i moczopędne. Z tego względu doskonale sprawdza się w przypadku chorób układu moczowego. Można go stosować pomocniczo w chorobach nerek (takich jak kamica nerkowa) i pęcherza. Stosowany profilaktycznie przez mężczyzn może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób prostaty.
Miód wrzosowy wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz antybakteryjne. Z tego względu wspomaga w walce z przeziębieniem i grypą.