Miód rzepakowy pozyskuje się z nektaru rzepaku. Rzepak to roślina oleista oraz miododajna. Wysiany jesienią (ozimy) zakwita na początku maja pięknymi, żółtymi kwiatami, wydzielającymi intensywny, charakterystyczny zapach.
Miód rzepakowy jest płynny, ma jasny słomkowy kolor. Gdy skrystalizuje jest zwykle kremowy lub całkiem biały. Krystalizuje bardzo szybko. Około pięć dni po odwirowaniu jego konsystencja jest już całkiem gęsta. Wpływa na to wysoki stosunek glukozy do fruktozy przy jednoczesnej niskiej zawartości wody.
Spośród wszystkich miodów miód rzepakowy ma najwyższa zawartość glukozy i aminokwasów. Oznacza to, że stanowi doskonałą odżywkę, szczególnie dla organizmu wyczerpanego długotrwałą chorobą. Miód rzepakowy poprawia koncentrację, przyspiesza i wspomaga regenerację po wysiłku fizycznym i umysłowym.
Miód rzepakowy zawiera też potas i magnez, dzięki czemu warto stosować go w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Regularne spożywanie tego miodu wzmacnia serce, stabilizuje ciśnienie krwi, a także może w dużym stopniu spowolnić postępujące zmiany miażdżycowe