Miód gryczany bardzo łatwo rozpoznać wśród innych produktów pszczelich, gdyż wyróżnia się ciemnobrązowym kolorem i specyficznym zapachem biało-różowych kwiatów gryki. Ze względu na swój specyficzny słodki smak pomieszany z nutą ostrości, miód gryczany przez jednych jest lubiany, a przez innych wręcz odwrotnie.
Miód gryczany ma dużo właściwości leczniczych i zdrowotnych. Znany jest jako substancja, która oczyszcza i wzmacnia naczynia krwionośne, ponieważ zawiera w swoim składzie rutynę. Właśnie dzięki zawartości tego składnika miód gryczany polecany jest osobom starszym, które mają problemy z układem krwionośnym. Ponieważ cukry proste zawarte w miodzie wchłaniają się prosto do krwiobiegu, mogą one odżywić mięsień sercowy praktycznie natychmiast, a do tego omijają wątrobę, więc odciążają ten organ.
Sama rutyna zapobiega także rozkładowi witaminy C, a jednocześnie poprawia jej przyswajalność. Wspomaga też szybsze gojenie się ran, zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych. W miodzie gryczanym można znaleźć też żelazo i magnez, które poprawiają działanie układu nerwowego i pracę serca. Ze względu na dużą zawartość żelaza, które wchłaniane jest w całości, polecany jest przy niedokrwistości na tle niedoboru żelaza, zarówno u dzieci, jak i dorosłych.
Miód gryczany spożywany regularnie powoduje wzrost poziomu hemoglobiny, a przez to przyspiesza odnowę ciała i sprawia, że staje się ono silniejsze, nawet po inwazyjnych zabiegach chirurgicznych czy kuracjach leczniczych. Co ciekawe, ma też dobroczynny wpływ na poprawę wzorku, słuchu i pamięci.