Miód akacjowy, jest szczególnie zalecany w chorobach układu pokarmowego. Ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych warto go stosować w stanach przemęczenia i osłabienia. Można go podawać także w łagodnych postaciach cukrzycy.
Miód akacjowy ma charakterystyczną jasnosłomkową barwę. W formie płynnej staje się prawie bezbarwny, natomiast po skrystalizowaniu może mieć kolor kremowy czy wręcz biały. Pachnie kwiatami akacji, jest bardzo słodki i mdły w smaku – uważa się, że jest jednym z najsłodszych miodów, dlatego przypadnie do gustu amatorom słodyczy. Ze względu na wysoką zawartość fruktozy miód akacjowy bardzo wolno ulega krystalizacji, dzięki czemu zachowuje postać płynną nawet przez kilka miesięcy. Jest to właściwie jedyny miód, który można podać osobom chorującym na cukrzycę w lekkiej postaci.
Reguluje pracę przewodu pokarmowego, jest pomocny w przypadku zaburzeń żołądkowych. Wykorzystuje się go w leczeniu wrzodów żołądka i schorzeń dwunastnicy. Wspiera funkcjonowanie wątroby.
Chroni żołądek przed działaniem nadmiernej ilości soków trawiennych.
Pomaga na refluks.