Pyłek kwiatowy to naturalne źródło wielu cennych składników odżywczych – m.in. witaminy E, witamin z grupy B oraz fosforu i potasu. Pyłek kwiatowy ma wiele leczniczych właściwości, a jego działanie od dawna doceniane jest przez medycynę.

Pyłek kwiatowy zawiera selen, mangan i cynk , które warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Żelazo, miedź, kobalt i mangan spełniają ważną rolę w leczeniu anemii. Cynk korzystnie wpływa na porost włosów.

Spożywanie pyłku wzmacnia organizm wyczerpany po ciężkich długotrwałych chorobach i kuracjach. Dlatego polecany jest na przykład po radioterapii i chemioterapii.

Pomocny jest przy leczeniu chronicznego zapalenia wątroby i dróg żółciowych, miażdżycy oraz różnych zaburzeń metabolicznych, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Zalecany jest także osobom ciężko pracującym, od których wymaga się nieustannej koncentracji i sprawności intelektualnej. Już po kilku minutach od wypicia wzmocnionej pyłkiem kawy lub herbaty odczuwamy przypływ energii.

Pyłek ma  działanie przeciwbakteryjne (udowodnione jest jego niszczące oddziaływanie na gronkowca złocistego) i grzybobójcze, podobnie jak antybiotyki. Odtruwa organizm z pozostałości leków, nikotyny czy nadmiernej ilości kofeiny.