Pierzga to pyłek kwiatowy zebrany przez pszczoły, zmieszany z miodem i wydzieliną gruczołów ślinowych pszczół, złożony w komórkach plastra pszczelego, poddany fermentacji mlekowej w warunkach beztlenowych w środowisku gniazda pszczelego. Panująca w ulu wysoka temperatura i wilgoć, a także obecne tam mikroorganizmy przyczyniają się do biochemicznych przemian pyłku. Zachodzi fermentacja mlekowa zgromadzonego pyłku w wyniku, której powstaje pierzga. W trakcie fermentacji białka pyłku ulegają rozpadowi do peptydów i aminokwasów Wzrasta zawartość cukrów prostych, powstaje także znaczna ilość kwasu mlekowego, dzięki któremu produkt zabezpieczony jest przed psuciem.

W porównaniu z pyłkiem, pierzga zawiera mniej białka (12%) i tłuszczu (66%), zamiast tego więcej cukrów (o 60%) i innych substancji. To źródło witaminy K i kwasu mlekowego.

Wartość pierzgi do celów spożywczych, profilaktycznych i leczniczych jest znacznie wyższa niż pyłku ze względu na bogatszy skład, proces

konserwacji oraz łatwą przyswajalność. Skład pierzgi bardzo zbliżony jest do składu pyłku. Różnica widoczna jest w ilości poszczególnych związków.

Dzięki swoim właściwościom, pierzga działa odtruwająco na wątrobę. Dodatkowo wzmacnia i regeneruje organizm, a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Uszczelnia naczynia krwionośne oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego krwi.

Pierzga zawiera wiele dobroczynnych składników. W jej składzie znajduje się:

mikroelementy: magnez, żelazo, nikiel, cynk, selen, miedź, kobalt, chrom,

bogactwo witamin: A, z grupy B, C, PP, E, D, K,

makroelementy: potas, wapń, sód, fosfor, siarka, chlor.

Zastosowanie

W celu wzmocnienia organizmu, można w prosty sposób sporządzić w domu wywar z pierzgi. Wystarczy łyżkę produktu zalać wodą i odstawić na kilka, kilkanaście godzin. Warto pić mieszaninę rano, na czczo.

Pierzga pszczela – dawkowanie: ok. 30g dziennie w przypadku dorosłej osoby.

Pierzga – jak stosować? By poprawić odporność organizmu można zażywać ją w dawce 1 łyżki dziennie, np. jako dodatek do jogurtów czy herbaty. Warto wiedzieć, iż nie da się przedawkować pierzgi, jednak ze względu na jej wysoką cenę oraz trudną dostępność, najlepiej zażywać ją we wskazanych dawkach.