Propolis produkowany jest przez pszczoły z żywicy pąków drzew. Posiada on wiele cennych właściwości, które są szeroko wykorzystywane. Propolis zawiera kilkaset związków chemicznych, w tym m.in.: flawonoidy, kwasy fenolowe, kwasy tłuszczowe, kwasy aromatyczne, estry oraz sterole, terpeny i kumaryny. Te substancje sprawiają, że propolis ma zdolność niszczenia i blokowania różnych bakterii, grzybów, wirusów oraz pierwotniaków. Z kolei dzięki zawartości witamin A, E, B1, B2, B5, B6 i D zapewnia skórze bardzo dobrą kondycję. Oprócz tego ma wpływ na regenerację skóry głowy i odpowiednie nawilżenie włosów.
Propolis znalazł zastosowanie w profilaktyce oraz leczeniu przeziębień i grypy. Wiele bakterii wykazuje wrażliwość na działanie propolisu. Wykazano, że kit pszczeli blokuje rozwój szczepów bakteryjnych odpornych na antybiotyki.
Właściwości propolisu powodują, że znajduje on zastosowanie przy leczeniu zapaleń jamy ustnej i dziąseł oraz w terapii leczniczej parodontozy. Oprócz tego jest pomocny w nieżytach żołądka, przy leczeniu wrzodów i pełni funkcję ochronną dla wątroby. Zabezpiecza także organizm przed zatruciami arsenem i ołowiem, reguluje ciśnienie i znieczula miejscowo.
Należy jeszcze wymienić fakt, że ma on wpływ na obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie poziomu cholesterolu.